En bra-ig vecka fortsätter!

På väg ut i den umeåska sommarkvällen... Arbetsveckan börjar kännas för mig som är ovan. Vid 3-4 vill jag helst hem och lägga mig en stund. För att orka med ett socialt liv också! Här i hemstan bjuds mycket av den varan. På Sveagatan där jag bor, hänger jag med fotbollsentusiasterna Hjördis och Jukka (i den ordningen!). Ibland tittar Staffan förbi.

Med mamma, Josse, Micke, Sara, Anna och Julle i måndags fick jag en helkväll. Aningens groggy igår morse... Tisdag kväll blev myspys med Sigrid, som ibland känns lite som min fd fru, eftersom vi delade så stor del av vardagslivet ihop under åren på Ålidhem. Igår fikade vi och strosade runt på stan. Snygg som attan var hon i sin nya frisyr! Ni ska få se framöver, jag har införskaffat bildbevis.

Ikväll blir det garanterat en bra kväll med min kära Tomtebo-Sara! Vi ska lyxa till det lite och äta ute. Som man ska göra på sommaren (och alla andra årstider, bara inte på uteserveringar). Kanske tar vi oss en biltur ut till Lillsjöberg om vi har lust senare. Eller så dricker vi en massa vin istället...


Jag lägerleder!

Hallå!

Minns ni när man åkte på läger som liten eller halvstor? Min barndom innehöll ett antal läger av olika slag. Fast när jag tänker efter kommer jag bara på 2 kategorier: religiösa och konstinriktade. Mest religiösa. Förlåt, men om jag hade barn och om detta barn hade en bästis som tillhörde pingstkyrkan och de båda ville åka på läger ihop skulle jag vägra. Jag tror att jag kanske skulle försöka tala bästisen ut ur det också. Lämnar man bort sitt barn där kan man få ett annat tillbaka är jag rädd. Som jag mindes det pågick hardcore indoktrinering.

Därför blev jag glad igår när ett av mina lägerbarn inte visste vad ett konfirmationsläger var. Först förstod jag inte att hon inte förstod. Vet ett svenskt barn inte vad konfirmation är? Sen blev jag glad. Vilken befrielse!



(Men även utan religiösa riter så finns det en massa som man matas med och tvingas till av sociala skäl här i livet. Så jag håller inte med den som hävdar att religionen är någons opium eller roten till all världens ondska. Jag är bara trött på det här med indoktrinering av olika slag.)

På Nastjas och mitt läger får ungarna göra egna grejer genom att prova en massa olika tekniker. Förhoppningsvis fastnar dom för nåt. Med sig hem på fredag har dom verktyg och idéer för framtida konstutövning. Kreativiteten finns redan där! Ibland känns det overkligt, att det är så länge sen nu som man själv var 12. Att man numera är en vuxen som har möjligheten att se, lyssna, uppmuntra, leda unga individer. Vilket otroligt viktigt och förmånligt arbete! Jag trivs! Om så bara för en vecka...

Midsommar(förfallet) förevigat på Facebook...



En midsommarbild! Malin är fotograf och bredvid mig sitter Åsa och äter mumsig fruktsallad. Kvällen är ung och solen har inte helt försvunnit bakom udden. På bryggan bakom oss ligger resterna av kranstillverkning.



Senare på kvällen har jag och Stig rustat oss mot myggen och temperatursänkningen. Värdparet i tjusiga matchande skjortor från typ K-rauta är vad ni här ser. Vår arbeta-i-stugan-med-skitiga-saker-utstyrsel känns inte helt rätt i tiden, men man får stå sitt kast. Jag må se trött, hopsjunken och risig ut men vi frös åtminstone inte! (Men myggen överlistade mig!)

Midsommarefterdyningar

FREDAGEN
Det var en het dag och jag och Stig cyklade ut till stugan. Trevlig cykelväg måste jag säga som gjorde det för första gången! Vi åt en enklare lunch av smörgåsar och kaffe i finaste hammocken när vi kom fram. Alla förnödenheter som papptallrikar, viner och mat hade vi klokt nog kört ut tidigare. Vädret var verkligen perfekt. Första riktigt varma sommardagen.

Allt eftersom droppade gästerna in. Kvällen var ljuv och grillen drogs igång. Det blev en trevlig afton av mat, dryck och lek, innan vi drevs hemåt av myggen framåt midnatt. Tack till alla trevliga gäster som kom och förgyllde kvällen!

LÖRDAGEN
Konstant huvudvärk HELA dagen. Hjälpte inte med lättsamma komedier. Stigge fick köpa "Bakis" åt mig, men det hjälpte inte heller nämnvärt. Piggnade till lagom till sängdags...

SÖNDAG
Och nu sitter man i Umeå på Sveagatan. Mätt och nöjd. Har fått skjuts ner från Luleå av pappa och Hjördis och nu har vi sett fotboll och ätit gott. Imorgon vankas det arbete!

En dag i soffan


Hälsning till Emma som längtar efter svensk midsommar


Midsommargubbar!

Vinstress



Jag har köpt 3 vinboxar idag. Mycket stressig (och av beslutsångest lång) stund på systemet. För det första ville jag ha drickbara viner, dessutom ville jag helst ha boxar som var snygga. Bara det var en konst att få ihop och jag fick kompromissa med mitt estetiska sinne. Och sen vinsort, torrt eller halvtorrt, eko... Stress! Till slut blev det två vita, ett torrt och ett halvtorrt, samt en box med rose. Då var det bara maten kvar... Än får man inte ta sig ett glas och slappna av!

Grillplatsen och hammocken!


Rapport från Sinksundet

Lång härlig dag går mot sitt slut. Jag och kissen bestämde oss för att vara duktiga och kliva upp tidigt, så vi var uppe med tuppen (dvs före 6!). Förmiddagen ägnade jag åt att fila på CV:t och söka några jobb. Kissen gjorde sitt bästa för att hjälpa till men var mest i vägen.

Framåt eftermiddagen susade jag och Stigge ut till stugan. Där finns nu fungerande dass, en monterad ny och fin hammock, grillplats och växtlighet! Dessutom ser vädret ut att bli riktigt fint för oss som planerar att spendera midsommaraftonskvällen ute med lite grillning på stranden i sällskap av diverse gäster och lite mygg...


Rädisorna växer!

Rosenbusken jag planterade över från den öde, igenvuxna granntomten ser ut att trivas och frodas!

Rabarbern är på G!

Onsdagsfunderingar


Nu mina vänner är det hög tid för mig att skriva lite igen. Några trogna tittar till min blogg ändå, ser jag, trots torkan. Ni ska nu belönas med ytterligare kattbilder era stackare... :)

Ludde/Henry/Pricken/Lilla gubben har varit väldans kärvänlig med mig nu på sistone. Imorse steg han inte ens upp med Stigge som han brukar, för att följa honom som en skugga genom morgonbestyren. Nej, han såg chansen att gosa själv med matte och slippa konkurrens... Stig blev nog lite sårad, men så får herrarna rå om varann i flera dagar nästa vecka när jag ska jobba i Umeå. (När jag väl kommer hem är det säkert jag som är utanför i familjen.) Konstläger för ungdomar, skrev jag det? Ska bli jätteroligt.

Nu har jag hunnit landa lite efter praktikperioden, som ju slutade med ett antal intensiva dagar. Det har redan hunnit gå två veckor sen dess! Jag känner mig laddad för nya tag och är för tillfället inriktad på studieförbunden. Efter mötet med Studiefrämjandets stora administrativa staff förra veckan insåg jag att jag totalt missat den typen av arbetsmöjligheter. Studieförbunden utför ju en typ av kulturarbete och verkar sysselsätta en hel del folk, inte bara cirkelledare på timtid som jag trodde. 

Solen skiner här uppe i Luleå. Vi håller tummarna för att det håller i sig till midsommar, då vi tänker grilla med vänner och vänners vänner i stugan. Igår gjordes dasset färdigt för användning och så monterade vi nya hammocken - oj så fin! I den blir det mycket sommarläsning med kissen i knät!

Jag ska!

Jag ska skriva nåt snart. Jag lovar!

I Umeå (utan kamera)

Solig, fin dag i björkarnas stad. Ätit sushi och diskuterat upplägget för konstkursen jag och Nastasja ska ge i sommar och sen fikat med Matti på gamla kära NK. Strosat på stan och gått på favvoställena Kii mfl. Köpt mig själv några små fina gåvor.

Middag har vi ätit här hemma Hjördis, Jukka, Matti och jag. Och nu strömmar tango ut ur högtalarna... Ack ja, sånt är livet i min fina lilla hemstad!



Arla tisdag morgon...

Önskar jag kunde lägga ut ljudklipp av lillen här så att ni fick höra vilka ynkliga små jamanden han bjuder på. Han är faktiskt ganska gnällig av sig. Och aningens i onåd hos sin matte efter att ha väckt hushållet klockan tre i morse...

Igår fick jag för mig att tvätta hans lortiga nos och det var nåt liknande han sysslade med som väckte mig: han tryckte sin lilla tass mot min kind och slickade mig i näsan. Gulligt om det inte hade varit under småtimmarna. Just i denna stund klättrar han på mig kurrandes och tvättar mig ömsom på håret ömsom på kinderna. Väldigt kelig som sagt...

Det blir ingen kattbild denna morgon. Håll till godo med utsikten från vardagsrummet.




Sommar: tid för klänningar och läger!

Å mamma! Fick ett ryck innan middan idag och kilade iväg till Indiska. Ibland behöver jag en dos av just deras sortiment och jag blev inte besviken...det fanns vansinnigt många snygga sommarklänningar! Köpte ett par stycken som jag inte ids fota, men här är några andra fina från hemsidan:

RANDI dressTORI tunic
SANNE dressECO INGALILL dress
Sen lagade jag tacos! Mmmm...ibland bara måste jag ha tacos! Ja, det är mycket cravings nu...

Imorgon måste jag fastställa restider osv till Umeå eftersom jag ska träffa arbetsgivare samt Nastja på onsdag inför sommarjobb på konstläger för ungdomar! Det blir himla skoj! Att få sig en dos Umeå likaså...men jag klarar mig nog inte särskilt länge utan min lilla kissemiss :)

Kontorsarbete

Just nu sitter vi vid varsin dator. När Stigge är hemma verkar lillkissen föredra hans sällskap, om det så är att ligga i soffan och sova framför tv-matcher eller annat (men när vi är själva får jag mycket gos av en sällskapssjuk liten gulleplutt). Så när det är datorläge assisterar kissen Stig i kontorsgöromål som ni kan se nedan...

Ni får protestera om jag är olidlig med mina gulliga kattungebilder... Men hittills har jag ju fått positiv respons!

Och ja, Anita du har rätt! Katter är underbara och det har jag i och för sig alltid tyckt. Trodde bara att det var hunddags för mig nu...men det kommer säkert framöver. Måste bara få mig ett jobb som är kombinerbart med att vara hundägare och sen är min tvekan över!

Och Malin: Stigge kan säkert göra palt i veckan så kan vi alla få äta gott + kolla på våra husdjur... :) Torsdag?


Heter Ludde verkligen Ludde?

Trots att jag redan kallat katten vår för Ludde här upprepade gånger är vi inte helt säker på vad han heter. Ryskinfluerad som jag är har jag föreslagit Sasha, smeknamnet av Alexander, men Stig som sett på fotboll har kontrat med Henry. Varvid jag föreslagit just det franska uttalet... Hmmm. Eller Pasha? Kanske blir det så att kär katt får flera namn. Eller så har vi bara inte hittat det rätta än.

Kattliv

Eftersom vår busiga lilla vän tycker att fåtöljen och soffan är bra klovässningsredskap blev jag tvungen att gå till djurbutiken och inhandla klosax och klösträd idag.

Dom är inte snygga. Men...vad ska man göra?


Annars sover vår vän mest. Eftermiddagar och kvällar särskilt. Så lagom till att vi ska gå och lägga sig är han pigg och på bushumör. Så var det igår i alla fall, men idag har vi lärt oss hoppas vi. Lekt i ett par timmar med honom och inte låtit stackarn sova. För i kväll hoppas vi på en trött kattunge i framstupa sidoläge. En sån där vars söthet  vi beundrar och suckar över dagarna i sträck... 

Ludde är här!

Numera bor vi tre stycken i lägenheten. Stig, jag och Ludde. Hemma hos Jatte har han hetat Lovisa, men det råkade sig visa sig vara ett kattgossebarn. Och jag har liksom tänkt på honom som Ludde när jag försökt bestämma mig för vilken av de tre ofattbart söta kattungarna vi skulle välja...
 
Hittills har Ludde:

...jamat hela vägen hem i bilen.
...ätit, kurrat, lekt och sovit.

Det är ännu oklart om han förstått var han ska gå på toa, så vi håller ett öga på honom...



Dag 2 kl 09.47

Det blir en spännande dag idag. Vi ska hämta vår lilla kisse från Sandnäset i eftermiddag. Kattungebilder ikväll alltså!

Igår kollade vi in förödelsen i Sinksundet. Svedda björkar och diverse upp/nerbrunnet material. Som ett stort sår på tomten brevid dasset. Känns lite overkligt, men vad ska man göra? Om det nu är någon tröst så spirar det nytt liv i min kryddbänk och jordgubbar, rabarber och buskar från tidigare ser välmående ut! Kommer att plantera lite syrener också har jag tänkt. Vill ha en lummig, läig berså i framtiden, där man kan dricka sitt te och läsa sin sommarläsning oavsett om vinden viner...



Dag 1: 10.47

Var ska man börja?


Alex Schulman, bränder och beröm


Sovmorgon efter en lång dag. Jag ville kalla gårdagen för dag noll eftersom jag nu börjar om på ny kula, men det visade sig inte bli noll som i händelselöst precis... För det första brann Stigges uthus i Sinksundet ner (men det hände sist på dagen). Ett av rummen hade vi planerat att använda som atelje för mig under sommaren. Innan dess hade jag min sista träff med underbara coachen Maria Nordström, vilken tjej, hon borde ha en medalj!

Vid 18 kom jag med andan i halsen till Alex Schulmans föreläsning på Kulturens hus. Fullt i lilla salen. 90 minuters underhållning följde. Jag tycker kanske inte att Schulman är ett geni, eller att hans tidigare karriär är så intressant heller för den delen. Men jag älskar hans pappablogg. Han skriver riktigt bra. Stundtals glimtar hans vardagsskildringar till och blir lätt självlysande. Lustigt nog menade han själv igår att ett framgångsrik bloggare måste vara svart-vit, inte har råd att vara/framstå som reflekterande. Attans tänkte jag som naturligtvis vill ses som klok och intressant. Sen insåg jag att han är en levande motsägelse. Eller möjligtvis att han har råd att vara/ framstå som en vänlig, tänkande människa efter att ha gjort sig ett namn som motsatsen - eller?  

Och till mina kommentatorer:
Tack Peter för snälla ord! Jag hoppas förstås att det väntar roliga jobb runt hörnet, och du vet väl att du kommer få gå i god för mig om du låter sådär positiv!
 
Anna, du har förstås rätt! Språk är ändlöst intressant och spännande, och att få jobba med det är en lyx!

Jag vill tacka Ricky!



Om
Ricky hade tid med (och intresse för) sociala medier som facebook och bloggar skulle jag härmed vilja tacka honom och Kilen och de som jobbat med Kilen. Dom här tre månaderna har betytt mycket för mig och ni har fått mig att känna mig som hemma/en i gänget, lärt mig massor och även lyssnat på mina idéer...
Men nu vet ni andra det i alla fall :)

När jag kom och knackade på i mars öppnade Ricky upp dörren på vid gavel och jag var därmed med i gruppen med allt vad det innebar. Vissa saker kunde jag faktiskt bidra med och det var ju skönt, i andra skeden har jag mest känt det som att jag var i vägen. Men på det stora hela har det varit en givande och intressant resa och jag har lärt mig mycket. Inte minst om mina egna styrkor och tillkortakommanden... Luleås konst- och kulturvärld har dessutom fått många namn och ansikten, vilket ju måste vara bra om det är den jag vill tillhöra! Allt detta tack vare att Ricky tyckte att jag platsade i Kilenprojektet och det är jag väldigt glad för att han gjorde!

Peter måste också få ett särskilt tack för att du är så förbannat trevlig OCH lyckas med konststycket att få allt att bli roligt, om det så är korrekturläsning...
Ingela, som raggat konstnärer till projektet och samlat tavlor i bygd och obygd, du har det rätta drivet!  
Anja, byggmästarn, dig skulle jag rådfråga om/när jag bygger om/nytt i framtiden.  
Carlos, finns det nåt du inte kan? (Just ja, engelska...)
Pilar, tur att någon håller ordning på bygget!
Bengt, fan vad duktiga vi var tillsammans!
Jan-Erik, du har verkligen god porslinssmak!
Kia, du är bäst!

Hanna, dig vill jag önska stort lycka till med Café Pampas! Det har ju börjat riktigt bra!!



En lång helgs färd mot...vila?

Från fredagskvällen har jag inga bilder. Vi i arrangörsgruppen, dvs Kilen & co, åkte tillsammans med de konstnärer som anlänt till Rödbergsfortet. Det blev en kall, blåsig och hungrig guidetur där vi fick se ut- och insidan av fortet. Intressant och märkligt var det. Tänk allt konstigt som militären har för sig! Och vilka enorma summor det rör sig om när man kommer på att man ska bygga ett antal fort runt det som då var en liten by, Boden. Strategiskt. Ja, det beror väl på hur man ser på saken...

God middag fick vi i alla fall, av trevliga Sally Sundbom (och make?). Så kvällen slutade lyckligt. Ett mer eller mindre lågmält sorl la sig över långbordet och alla blev mätta och nöjda. Sen fick jag skjuts hem av Erik, med tillhörande diskussion om detta med att leva på konst eller hitta balans mellan brödföda men även ha råd och tid till egna projekt. Han är redan där och jag hoppas kunna nå dit!

Väl hemma, efter tio på kvällen, stupade jag i säng. Kvar på Havremagasinet var kärngruppen som jobbade med sista fixet och de konstnärer som kände att de hade långt kvar. I lördags morse vaknade jag och kände mig allt annat än pigg och då var det ändå två dagars invigning kvar... Inget var färdigt på den utgivna tiden 14.00, och med allt småfix som var kvar, rusade jag runt och torkade skitiga fönsterkarmar, tömde verktygsstationerna på verktyg mm. Kvar i rena rum skulle ju plötsligt bara konsten vara, efter att vi i många veckor betraktat magasinet som byggarbetsplats... Men vi lyckades på något underligt sätt! Och vår förinvigning blev lyckad på alla sätt. Här kommer lite bilder.



Efter middagen och talen var avklarade strömmade folket till utställningarna. Det var konstigt att se en massa folk i hela huset plötsligt! Och så att i lugn och ro själv kunna titta på konsten. Jag tror att alla delaktiga med förarbetet kände sig jättenöjda, för mig var det en kick att ströva runt och känna att jag om än med småsaker bidragit till denna imponerande konsthall! Målat en vägg här, skrivit en text där...  



Lördagskvällen blev sen. Stigge och jag surrade med Jan Kaila och Jens Lasthein i hotellbaren. Jens rusade då och då ut för att fota de många baluppklädda ungdomarna som hängde kring Bodensia. Delar av gruppen Blue Soup group kom också och anslöt sig och jag hade lite diskussioner med en av killarna. Efter ett gick jag och Stigge upp till hotellrummet och somnade bums.




Om själva invigningsdagen, 6/6, finns inte mycket att säga. Annat än att en MASSA folk valde att komma till Havremagasinet, något jag liksom inte hade vågat hoppas eller kunnat föreställa mig. Långa (val)tal hölls, musik spelades och folket fick sig en rejäl dos med konst! Caféet kämpade med att utfodra alla som ville ha kaffe med dopp och på tre timmars öppettid fick Havremagasinet ca 1000 besökare! Och mamma kom!





Sista dan i Magasinet!

Idag väntar sista dagen i Havremagasinet och jag har fortfarande inte avlagt rapport om helgens aktiviteter. Det blev en sovmorgon idag i stället... Efter denna dag väntar det okända och jag tror att jag är redo för det. Denna vecka ska jag ta en ordentlig titt på det där med hur ekonomin i ett företag fungerar (läskigt), söka jobb, hämta katt och...landa.


Ovan: vy från hotellrummet i lördags, men mer befolkade bilder utlovas inom en snar framtid!
Nedan ser ni detalj ur Brodskys verk Natten före offensiven. Han är helt briljant! 



Småpyssel hemma efter en intensiv helg i Boden

Egentligen vill jag skriva ett litet tacktal till Kilen här på bloggen för 3 jobbigt härliga och givande månader samt berätta om invigningshelgen (och visa bilderna!), men jag tar det en annan dag för ikväll är jag lite seg. Så det blir uppdatering om vad som händer på hemmaplan istället. Minns nån att jag planterade frön månne? Idag planterade jag ut lite kryddor där jag har tänkt ha kryddträdgård i Sinken. Hoppas dom tar sig!

Kvar här hemma finns blommorna. Sega som tusan, men nu börjar mina lavendlar och aklejor titta fram som jag har försått. Så här vacker ska den senare se ut för er som undrar och liksom jag inte är så bevandrade i blomsternamn.


Annars väntar jag och förbereder mig på att en liten lurvig en ska flytta in... Efter dagens tur till djurbutiken är det bara kissen som saknas!

Sommargrillplaner och sista veckan i magasinet


Idag har jag fått saker gjort på jobbsökarfronten och hunnit med en snabbvända till Kalix. Vi har hämtat grillplatsen till stugan, så snart blir det grillande för hela slanten...

Har börjat planera för midsommar så smått. Folk som känner sig sugna kan anmäla sig till midsommargrillning på stranden. Ring mig bara! Grillen och kylen är stor och sittplatserna många. Vädret vet jag inte än, men det blir säkert fint! Kanske nån umebo känner sig manad? Tycker det är dåligt med besök hemifrån...

Annars är jag inne på sista veckan i Havremagasinet. Lagom till att utställningen ska öppna och allmänheten strömmar in! Journalister har det redan varit många av på sistone... Jag hinner med upploppet, VIP-middagen, invigningen/vernissaget samt första vanliga dagen i ett öppnat magasin. Sen tänker jag lägga allt fokus på att få mig jobb samt att jobba på starta-eget-planen min. Och skaffa katt!!!

RSS 2.0