...

Nu åker jag ner till Umeå för julfirande.

GOD JUL till alla!

Jul i antågande

Så var det äntligen dags för julveckan. Jag har fortfarande inga julkänslor, men det kanske beror på att jag varit vuxen för länge utan att ha barn att "göra jul" för. Det är teorin för dagen i alla fall. Fast det finns fler anledningar... Egentligen älskar jag jul, men jag har fått lite för mycket perspektiv på det hela denna höst. Jag är glad att jag har en familj, inte glad att jag har en familj att fira jul med, det tillägget är överflödigt. Jag är glad att jag har råd att äta god mat, inte specifikt julmat. Och så vidare.


slött inne, kallt ute

Söndagsförmiddagar gör vi aldrig något vettigt. Sen vips är klockan 13 och man sitter där i pyjamas och undrar vart dagen tagit vägen. Idag längtar man inte ut i kylan heller, jag pallar inte mer av -20 på ett tag. I så fall måste jag få nya täckbyxor i julklapp av mig själv snarast.

Det blir inget julklappsutbyte i år. Inte med nån. Lite trist nästan. Men så är det.

Om ni undrar om Bens prestationer med och i The Town igår så är vårt betyg: 3 av 5.


VG

Första poängen på mitt ledarskapsprogram är nu tagna, såg precis ett mail från min lärare. Skönt att vara på gång! En viss ringrostighet har jag känt av, det börjar ju vara några år sedan jag pluggade sist... Kurslitteraturen har också varit lite tyngre än vad jag är van vid som studerat idel "roliga" ämnen tidigare. I litteraturvetenskap, som jag läst mest, är ju skönlitteratur en stor del av studierna för att ta ett exempel. Men nu när det handlar om en "vuxenutbildning" får jag kämpa lite mer...

Kursen som pågår nu handlar om utvärdering. Rent instinktivt låter ju det som en viktig sak av vilken typ av verksamhet som helst. I synnerhet offentlig sådan. Jobbar man med rätt saker, på rätt sätt, med ett tillfredställande resultat? Om det "bara" handlar om att sälja en produkt är det lätt att se när resultatet är bra eller dåligt, men att lyckas med exempelvis pedagogsikt arbete är mer komplicerat. Tänk bara på den eviga diskussionen om den svenska skolans tillstånd...

Ikväll väntar bio och filmen vi tänkt se heter The Town. Hyllad i lokalpressen, men jag har läst mer ljumma recensioner på annat håll. Men det spelar inte nån större roll: ibland vill man bara gå och se en film, prassla i godispåsen i biomörkret och bli underhållen en stund. Det behöver inte vara nåt underverk som visas på duken där framme. Ben Affleck duger bra!
 
 

Fredag

Morgonpigg denna fredag. Funderar redan på vad jag ska hitta på ikväll när sambon ska på julbord & tillhörande festligheter. Om inte jag och Ludde ska mysa själva här hemma funderar jag på att se en bio. Eller nåt.

Annars har jag redan varit ute i snökaoset, och skulle vilja slå ett slag för de dåligt plogade trottoarerna. Dom verkar inte vara överdrivet prioriterade. Tänker på dom som har svårt att ta sig fram och hur det går i 15 cm snö alternativt en smal upptrampad stig. Jag hoppas att jag har fel när jag tänker att rullstolar och rullatorer inte tar sig fram så värst bra. Och om jag inte har fel önskar jag kommunen prioriterade allas vår framkomlighet. Det är ju ett evigt tjat i nyheterna (från södra Sverige...) om plogningen på vägarna, men en bil som är vinterrustad tar sig fram ganska bra även om det snöat.

Nu ska jag skypa med systeryster!

News

Hundra år av tystnad på bloggen. Ungefär. Hög tid att skriva en rad.

Mångfalda:
Går på möten och har träffat andra som drivit olika former av integrationsprojekt. Mycket intressanta sådana! Har haft möten med annat folk också, bland annat om ett utbyte för unga entreprenörer och med ett studieförbund. Nån gång ska det bli affärer av allt och inte bara snack... Men jag är nog fortfarande i fasen då jag sonderar terrängen. Och så är jag nog lite feg också.

Försöker sätta ihop en föreläsning alternativt läsecirkel med böcker av kvinnliga författare från muslimska länder. Inte på något sätt en enhetlig kategori, men det är lite det som är poängen. Om någon har en tanke om nån grupp eller företag skulle vara intresserad av en sådan föreläsning, meddela mig!!

Katta:
Gått på utbildning till samtalsledare för Ellengrupp hos Rädda barnen. Blir kul att ha en samtalsgrupp med 14-åringar till våren!

Försöker förbereda mig för julen, men jag är inte i stämning. Dessutom vet vi inte ännu om vi kan fira tillsammans jag och Stigge och det känns mindre kul. Fast det blir kul att träffa alla familjemedlemmar ändå...och andra släktingar och vänner!


Hyvää itsenäisyyspäivä!

Idag är Finlands självständighetsdag! Om sju år är det hundraårsjubileum, då vill man nog vara på plats och fira. Ni vet väl att jag är finsk medborgare också? Det betyder mycket för mig och gör mig konstigt rörd, på ett helt annat sätt än Svenska nationaldagen. Missförstå mig inte, jag är glad över att vara svensk, men mitt finska arv är mer känsloladdat än min svenskhet (den tar man väl mer för given).

Finskheten är starkt knuten till min barndom, då språket var mer en självklar del av mig. Även om det inte längre är så, eller kanske just därför, så väcker språket och annat jag förknippar med Finland känslor av närhet och avstånd på samma gång. Mitt men ändå inte mitt. Finland är en del av mig, men jag inte av henne...
 


Mångfalda-logga

Vänner,

En paus i pluggandet. Tänker på min företagslogga som jag måste skaffa. Behöver bolla lite med er om detta.

Först ville jag nog bara ha ordet Mångfalda i ett snyggt typsnitt. Sen insåg jag att det där snygga liksom inte förmedlade nån vidare mångfald, om ni förstår vad jag menar. Min tänkta logga var för enhetlig och steril.

Måste den då vara spretig blev nästa tanke? Motvilligt tänkte jag mig en logga i blandade typsnitt. Kanske i grafitti. Men njaaaaaaäää. Det blev inte bra i mitt huvud i alla fall. 

Så igår i bilen, ute på en åktur, fick jag mig en snilleblixt. Hoppas jag. Fast jag har ingen idé om hur jag ska förverkliga den. Känner någon till ett typsnitt som liknar arabiska alfabetet? Jag vet att det finns med ryska (kyrilliska) alfabetet, dvs typsnitt som härmar/liknar det. Fasiken vad snyggt det skulle vara!

Dagen då tentan ska bli KLAR


Idag åker Stigge o Malin till Kalix, jag får stanna hemma med katt och tenta. Framförallt tenta. Men katten kanske kan hjälpa mig? Det man skjuter upp, skjuter upp, skjuter upp...måste man ta tag i till slut.

Kyrkklockorna ringer här utanför och solen skiner också. Bara 10 minus. Kanske blir en uppfriskande promenad för att syresätta hjärnan lite innan jag sätter igång? Eller räknas det bara som ännu mer uppskjutande?

Flyt!

Idag har man nästan jobbat hela dagen, vilken ovanlig känsla! Två stycken olika extrajobb, men ändå. Har ett antal möten inbokade för mitt företag nu under december också, så det händer saker. Lite flyt kan ju aldrig skada!

Mer och bredare mångfald!

Igår började mitt nya extraknäck som föreläsningsvärd. Huvuddelen av arbetstiden får man höra en intressant föreläsning och igår handlade det om Tourettes syndrom. Oförglömligt! Det kan jag säga om såväl föreläsaren som föreläsningen. Om man inte har möjlighet att höra Pelle Sandstrak live, vilket jag rekommenderar, så tror jag att hans bok "Mr Tourette och jag" är upplysande och underhållande läsning!

Ser redan fram emot fler föreläsningar om diagnoser! Det blir en helt annan sak än att läsa om det, när man får höra någon berätta om hur man lever med ett neuropsykiatriskt funktionshinder kan man dels relatera det till känslor och beteenden man känner igen och dels få ökad förståelse för mekanismerna bakom.

Framförallt känns det viktigt för mig som säger mig vara för mångfald och vill jobba i dess namn (mitt nystartade företag heter Mångfalda!) att jag vidgar begreppet i exempelvis denna riktning. Mycket matnyttigt för mig!! Mångfald är mer än att möta andra kulturer, det handlar om att alla ska få vara med. Visst kan man väl säga att det är så enkelt? 

Var tvungen att slå upp ordet mångfald i min ordbok, men det gav inte så mycket. Om någon har förslag på definitioner jag kan använda, hojta till! Jag måste börja skriva texter till min hemsida snart, sätta bollen i rullning!  


RSS 2.0